22 Haziran 2008 Pazar

Uçurtma avcısı- ÖZLEM AKAYDIN

Share it Please
Uzun, çok uzun zamandır başladıktan birkaç saat sonra bitirdiğim bir roman okumamıştım. Bir kitabı elinden bırakmadan okumanın verdiği hazzı ancak kitap kurtları bilebilir. Bana bu hazzı yaşatan kitabı paylaşmak istedim.

“ Yeniden iyi biri olmak mümkün... Bir kez daha yukarıya, ikiz uçurtmalara baktım. Hasan’ı düşündüm. Baba’yı, Ali’yi, Kâbil’i. Her şeyi değiştiren o 1975 kışına kadar olan yaşamımı. Her şeyi değiştiren ve beni, bu gün ne isem o yapan kışı”…

Emir ve Hasan iki küçük çocukturlar.

Çocukluğun getirdiği doğallıkla çok da iyi arkadaştırlar.

Yeni başladıkları hayatlarında ortak paylaşımları o kadar çoktur ki. İkisi de annesiz büyümektedir. Birinin annesi ölmüş, diğerininki doğumdan kısa bir süre sonra kaçmıştır. Yaşadıkları ev ortaktır, süt anneleri ortaktır. Üstelik yaşadıkları topraklarda henüz savaş yoktur ancak savaşın habercisi küçük belirtiler vardır. İki çocuk bunun farkında değildir henüz. Patlayan bombaların, ördek avı için yapıldığını sanacak kadar da masumdurlar.

Kendilerince mutlu geçen çocukluk anılarından en önemlisi, ikisi için de Kâbil’in mahalleleri arasında her yıl düzenlenen uçurtma yarışlarıdır. Kâbil’li her oğlan çocuk için uçurtma turnuvasının başladığı gün kış mevsiminin en önemli günüdür çünkü. Üstelik iki çocuk bir gün uçurtma yapmaktan çok, uçurtma yarıştırmayı becerebildiklerini fark ederler.

Günün birinde, bir sabah uyandıklarında hiçbir şeyin eskisi gibi olamayacağını hissederler.

Emir babası ile birlikte zorlu bir yolculuk sonunda Amerika Birleşik Devletleri’ne gitmeyi başarır. Hasan ise kalır, kalmak zorundadır, çünkü Emir ünlü bir iş adamının oğludur, Hasan ise hizmetkârın.

Amerika’da yeni bir yaşam kuran Emir’in günün birinde Hasan’la ilgili eski bir dosttan aldığı haber karşısında Kâbil’e gitmesi gerekir. Zorlu ve katlanılması güç bir durumdur bu. Zira Emir Kâbil’de gördükleri karşısında hayal kırıklığı ile sarmalanmış derin bir sızı duyacak ve Kâbil’in yeni halini, durumu çok iyi olan eski bir dostunun sefalet içine düştüğüne tanık olmaya benzetecektir. Ancak Emir’in zorlu yolculuğunun sonunda mükemmel bir de kazanımı olacaktır.

* * * * * *

Kitabın ilk basımı Everest yayınları tarafından 2004 yılında yapılmış. Yazar Khaled Hosseini Kâbil’de bir diplomatın oğlu olarak doğmuş ve halen ABD’de yaşayan bir doktor. Kendisi ile yapılan bir röportajda edebiyatla hiçbir ilgisinin olmadığını, yazdıklarının kendiliğinden ortaya çıktığını söylüyor. Okura, bizim için yakın bir coğrafyada neler olup bittiğini çok güzel bir dille anlatmış yazar.

Afganistan özgür olma fırsatı verilmemiş bir ülke. Bu da üzerinde yaşayan insanların geleceğini ve özgürlüğünü bir şekilde etkiliyor. Yazar romanın satır aralarında bunu da başarı ile okura aktarıyor.

Uçurtma Avcısı’nın filmi de çekilmiş, sinemalarda rastlamadım, DVD olarak bulmak mümkün, film de güzel ancak şunu söylemek isterim ki, kitap filmden çok daha güzel.

Hiç yorum yok:

Blogger templates

Blogroll

About