6 Temmuz 2008 Pazar

Kaş ve aşk- ÖZLEM AKAYDIN

Share it Please

Kaş ve çevresini gidip gördüğümüzde duygularımızın yerinden oynamaması elde değil. Antalya’nın şehir merkezine uzak ilçelerinden biri olan Kaş aynı zamanda Akdeniz'in renginin de en güzel göründüğü yerlerden biri. Bana göre de Antalya’nın insanın aklına AŞK’ı getiren tek ilçesi KAŞ.

Şehir merkezinden yola çıkıldığında kara yolu ile yaklaşık 3 saat içinde Kaş'a varmak mümkün.

Yaşayanlarının mütevazılığı ile birleşince sadece birkaç günlük tatile gitmek değil, uzun süre oralarda yaşamak, hatta hemen her şeyi bir kenara bırakıp da Kaş’a yerleşivermek geliyor insanın içinden.

Bir ilçeden çok, dik yamaçların altında kalmış kasaba görüntüsündedir Kaş. Küçük sayılacak çarşısını gezerken, çarşının adı ile boyutu arasındaki tezat ilgi çeker. Çarşının adı ''Uzun Çarşı'' dır. Oysa kısa denilebilecek bir sokağa kurulmuştur çarşı. İçindeki hareketi, hediyelik eşyaların çeşitliliğini görünce çarşının kısalığını falan unutuverir de aynı yerleri dolaşmaktan usanmaz insan.

Kıyıda, irili ufaklı tekneleri görmek mümkün. Bu tekneler tatilcilere günlük turlar düzenlemekte .

Günü birlik de olsa civardaki adaları bu sayede görebilmek, kısa süreli bir Mavi Yolculuk yapmak mümkün.

Su altı dalışları, kano turları, doğa yürüyüşleri, yamaç paraşütü, Kaş tatilini daha da hareketlendirmekte . Günün yorgunluğunu atmak için görünüşü salaş ama insana bir o kadar da keyif veren meyhanelerde güne son nokta konulabilir.

Kaş'ın adının nereden geldiği ve tarihçesini merak edenlere bir kaç kısa bilgi de vermek isterim:

Antik çağlardaki adı, arkeolojik bulgularla da kanıtlanmış '' Habesos'' muş ; ancak kent tarihte '' Antiphellos'' adıyla anılmış. Anadolu Selçuklu Devleti topraklarına katıldıktan sonra da adı '' Andifli '' olarak anılmaya başlamış.Anadolu Selçuklu Devleti'nin yıkılmasından sonra da Osmanlı Devleti Topraklarına Yıldırım Beyazıt zamanında katılmış.

Uzun süre ‘’Andifli ‘’olarak anılmış Kaş'a ilk kez Evliya Çelebi'de ''Kaş''adıyla rastlanıyor. Bir söylenceye göre Kaş, lekesiz, saf, beyaz bir taşa verilen admış. Bu taşı taşıyanlara şimşek ulaşmazmış. Susandığında ağıza bu taş alınırsa insanın susuzluğu dinermiş. Saf ve beyaz bir taş olduğundan bu güzel ilçeye layık görülmüş bu ad. Şimdilerde taşın varlığı tek tük hatırlansa da böyle bir taş şu anda bulunamıyor.

Kaş'a gidince konaklama yönünden problem de yaşanmıyor. Ucuz ve temiz ev pansiyonları veya lüks otellerde konaklayarak her bütçeye uygun bir tatil geçirmek mümkün.

Tatilinizi ev pansiyonlarında geçirmeyi tercih ettiyseniz, evinizdeki rahatı fazlasıyla bulabileceğiniz birçok pansiyon hizmet veriyor.

Kaş'ın kapı komşusu, manzarası güzel Meis adasının adı da Yunanca'da ''Göz'' anlamına geliyor. O kadar da yakınlar ki birbirlerine, yetenekli bir ressamın fırçasından çıkmış ‘’kaş’’ ve ‘’ göz’’ gibi duruyorlar. Hem Kaş, hem göz, doğal güzellik konusunda birbirlerini tamamlıyor.

Tıpkı eski ata sözü gibi : Kaş ile göz, gerisi söz.

Antalya'nın uzaklardaki bu güzel ilçesine gidildiğinde tüm benliğinizi gizemli bir çekicilik kaplıyor. Sadece bu çekiciliği yaşamak için bile Kaş görülmeli.

Ulaşım :

Havayolunu seçenler için Dalaman havaalanı- Kaş arası 160 km. Antalya Havalimanı ise 210 km. uzaklıkta. Yola özel araçla çıkanları karayollarının yıllarca süren çalışmaları sonucu modern, geniş uçak pistini andıran yollar bekliyor. Gerek Antalya gerekse Muğla-Fethiye üzerinden gelenler Kaş'a manzarası güzel, rahat bir yolculukla ulaşabilirler. Kaş'tan Kaputaş Plajına yarım saatte bir kalkan minibüs seferleri ile gidiş ve akşam 18.00'de de dönüş imkanı bulunuyor.

Konaklama :

Yatak kapasitesi hayli yüksek Kaş'ta istediğiniz fiyat ve kalitede konaklama tesisi bulabilirsiniz. Otel karşılayıcıları boş odaları olduğunu sık sık belirtiyorlar. Otellerin yoğun bulunduğu deniz manzaralı dalga seslerini dinleyerek uyanılan K. Çakıl mevkiinde kalmak isteyenler için balkonlu ve Meis Adası manzaralı oteller bulunuyor.

Yemek :

Kaş, konaklama tesislerinde olduğu gibi restoranlarında da çeşitlilik gösteriyor.
Kimisi canlı müzikli, kimisi bahçe içi sakin ortamda konukları ağırlıyor. Kaş Marina sahilinde yer alan Mercan Restoran mönü zenginliği, makul fiyatları, güler yüzlü, tecrübeli ve çalışmaya hevesli personeli ile göz dolduruyor.

Tatilde de mutlaka ev yemeği yemek istiyorum diyenler için, Oba Restorant birbirinden değişik ev yemekleri çeşidi ile ve sıcak mekanı ile hizmet veriyor.


Fotoğraf: http://www.cennetturkiye.org/resimler/?dir=kas&pic=kas-resimleri-4

Hiç yorum yok:

Blogger templates

Blogroll

About