14 Eylül 2008 Pazar

Cumhurbaşkanı eşleri- ÖZLEM AKAYDIN

Share it Please
Özenle, emek verilerek hazırlanan kitaplar vardır.
Sayfaları çevrildikçe her sayfada verilen emeği ayrı ayrı görmek mümkündür.
Üzerinden zaman geçse de unutulmayacak ve kitaplıklarda yerlerini her daim koruyacak, okudukça başkalarına önerilecek kitaplardır onlar.
Geçen yıl, tam da cumhurbaşkanı seçimlerinden önce piyasaya çıkan ve üzerinden zaman geçtiği halde geriye dönüp tekrar okumaktan vazgeçemediğim, Ayça Atikoğlu’na ait Cumhurbaşkanı Eşleri adlı kitap da bunlardan biri.
Ayça Atikoğlu kitabı hazırlarken 5 yıl gibi bir süre geçirmiş. Cumhurbaşkanı eşleriyle ilgili detaylı bir araştırma yapmış.Türkiye'nin ve o dönemlerde tüm dünyanın gözünün üzerinde olduğu Latife Hanım'dan başlayarak günümüze kadar uzanan yelpazede cumhurbaşkanı eşlerini incelemiş, hepsiyle ilgili ince ayrıntıları almış kitabına ve ortaya cumhuriyet tarihimizle ilgili belgesel tadında bir eser çıkmış.
Kitabı okurken cumhurbaşkanı eşleri olarak Çankaya Köşkü'nde birbirinden farklı kadın profilleri gözlemlemek mümkün. Eşlerinin yanında sessizce protokolde yer alan kadınların aslında ne kadar da güçlü kişilikler sergilediklerini görüp hayranlık duymamak elde değil.
Kitapta etkilendiğim anılardan birkaçı şöyle:
- Üçüncü cumhurbaşkanımız Celal Bayar'ın eşi Reşide Bayar Yunan kral ve kraliçesini karşılamaya gitmeyerek eşini yalnız bırakmış. Yakınları Yunanlılar tarafından öldürülen Reşide Bayar : '' Düne kadar düşman olduklarımla dost olamam''. diyerek kendince haklı gerekçesini de belirtmiş.
- Dördüncü Cumhurbaşkanımız Cemal Gürsel'in eşi Melahat Hanım yemek yapmayı çok severmiş. Köşkün mutfağını da, alışveriş düzenini de baştan aşağı değiştirmiş.
- Süleyman Demirel'in cumhurbaşkanlığı yaptığı dönemde eve geç bir zamanda gelmesi sonucu Nazmiye Hanım kendisini eve almamış.
- Yedinci Cumhurbaşkanımız Fahri Korutürk'ün eşi Emel Hanım, sanata düşkünlüğü ile tanınan bir cumhurbaşkanı eşiymiş. Bir işkencehaneyi sanat galerisine dönüştürmüş. Karı koca Korutürkler de Çankaya Köşkü'nde oldukça mütevazı bir hayat sürmüşler. İki tane oğulları olduğu halde çocuklarıyla hiç gündeme gelmemişler.
- Mevhibe Hanım, Deniz Gezmiş'in annesi ve kardeşlerinin kendisini ziyaret etmelerinden sonra İsmet İnönü'ye '' Paşa'cığım bu çocukları asmasınlar'' diye yalvarmış.
Kitabı okurken herkesin daha da farklı konular gözlemleyeceğine, yakın tarihimize yolculuk yapıp, Çankaya Köşkü’nün muhtelif zamanlardaki ev sahiplerine yakından tanıklık yapacaklarına inanıyorum.

Hiç yorum yok:

Blogger templates

Blogroll

About